Onze vissoorten

In de Noordzee komen veel verschillende vissen voor. Wij brengen je 6 soorten om lekker gevarieerd mee te koken. Kabeljauw, poon en inktvis zijn stevig zodat je ze goed kunt te roerbakken. Schol, mul en tong zijn wat delicater en heerlijk in een ovenschotel of gebakken in de pan.

Rode Poon

rodepoon

De rode poon is een lichtrode zoutwatervis van de Atlantische kusten van Afrika en West-Europa die leeft op een diepte van 20 tot 300 m onder het wateroppervlak. In het voorjaar trekken zij het Kanaal binnen naar de zuidelijke Noordzee. Langs de kusten van Nederland zijn ze dan veel te vinden.

Schol

schol

De schol komt onder andere veel voor in de Atlantische Oceaan, de Noordzee, de Oostzee en het westelijke deel van de Middellandse Zee. De schol is een ovale platvis en gemakkelijk te herkennen aan de heldere oranjerode stippen op de bovenzijde.

De kleine scholletjes zwemmen rechtop na hun geboorte en zien er dan ook uit als andere vissen. Na ongeveer 6 weken ondergaan ze een gedaanteverwisseling, waarbij een van hun ogen naar de andere kant groeit en ze zich tot platvis ontwikkelen. De ogen van de schol zitten aan de rechterkant.

Mul

mul

De mul komt voor op zeebodems van de Noordzee en het Kanaal die minder dan 100 m onder het wateroppervlak liggen. De vis is rozerood en de ogen staan opvallend hoog in de kop.
Het is een smakelijke vis die vaak vers wordt verkocht en op diverse manieren kan worden bereid. De mul is daarom ook populair bij zeehengelaars.

Inktvis

inktvis

De inktvis behoort tot de weekdieren. Inktvissen komen enkel in zout water voor en leven in alle wereldzee├źn. Ze zijn in staat om van kleur te veranderen. Ze bewegen zich voort door water in hun mantel te pompen dat ze er krachtig weer uitpersen, langs de sifon.

Tong

tong

De tong komt voor in het centrale en het zuidelijke deel van de Noordzee Tong is een langgerekte, ovale vis met een ronde kop. De rechterzijde, de 'bovenkant', is bruin met vlekjes en stippen.

De tong wordt net als alle andere platvissen geboren als een 'gewone' vis met een oog aan beide zijden van het lichaam. De jonge tong ondergaat echter al snel (als hij net iets groter is dan 1 cm) een metamorfose tot platvis.

Kabeljauw

kabeljauw

De kabeljauw komt voor in de Atlantische Oceaan en de Noordzee en leeft op diepten van 20 tot 600 meter dicht bij de bodem. De kabeljauw heeft een olijfgroene en bruingevlekte rug, een witte buik en een lange kindraad.

Het vlees van de kabeljauw is fijn van smaak en heeft een losse structuur. De vis wordt veel gefileerd. Gedroogde kabeljauw wordt ook 'stokvis' genoemd en gefrituurde kabeljauw is bekend als 'kibbeling'.

Bekijk de film

De film

vissers

Onze vissers

Soep-Scheveninger-Best-6Verse Vissoepen

Pierre2

Pierre Wind

Visrecepten

Visrecepten